Kettős ünnep Gyöngyösön

sm1Május 11-én ünnepelte egyházközségünk a templom “nyári” ünnepét. Az egyházi évben két alkalommal emlékezünk meg Csodatevő Szent Miklós myrai püspökről: főünnepe december 6-án van, ezen kívül széles körben ismert a május 9-i emléknapja is, amikor ereklyéinek Myrából az olaszországi Bariba való átviteléről emlékezünk meg. 

Mivel Gyöngyösön havonta egy alkalommal, szombati napon van Szent Liturgia, ebben az esztendőben Szent Miklós ereklyéi átvitelének ünnepét összekapcsoltuk a Húsvét nyolcadának ünnepzárásával (Fényes Hét szombatja). A Szent Liturgián a gyöngyösi hívek és a közösség iránt baráti érzéssel viseltető keresztény testvéreink mellett budapesti ortodoxok is részt vettek.

A Szent Liturgiát Magyar István protoierej, az egyházközség adminisztrátora és Tatárka Kirill pap, püspöki titkár szolgálták. A szent liturgia végén István atya szólt az emberiség megváltásáról, ami Krisztus Urunk szenvedésével és feltámadásával teljesedett be, valamint a Húsvét öröméről, ami gyökeresen megváltoztatta az apostolok és a Krisztusban hívők életét. Ezután köszöntötte a jelenlévőket, háláját fejezve ki Kirill atyának a helyettesítésért, amikor betegsége miatt nem tudta ellátni gyöngyösi szolgálatát. Név szerint megköszönte azok munkáját, akik részt vettek a parochia helyiségének felújítási munkáiban: Kartali Ferencnek, Farkas Lórántnak, Kádár Marinának, Köteles Lénának, a budapesti közösség tagjainak, valamint Fodor János gyöngyösi testvérünknek, Isten bőséges áldását kívánva mindnyájuk életére. Ezután a jelenlévők átvonultak a parochia épületébe, ahol a lelkészek házszentelés keretében áldották meg a felújított helyiségeket. A szertartást gyöngyösi testvérünk, Galina Popova jóvoltából ünnepi ebéd követte a parochia udvarán.

Fényes Hét szombatja:

Vélemény, hozzászólás?