Egyházmegyénk két papja pátriárkai kitüntetésben részesült

sm2Május 7-én, Fényes Hét keddjén a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, Márk jegorjevszki érsek Szent Liturgiát végzett a budapesti Nagyboldogasszony ortodox székesegyházban. Főpásztorunkkal együtt szolgáltak egyházmegyénk papjai és diakónusai – Imrényi Tibor, Kádár Iván, Magyar István és Nyikolaj Kim protoierejek, Tarkó Mihály, Tatárka Kirill, Dimitrij Kornyilov lelkészek, valamint Szegedi Szabolcs István és Szvjatoszláv Bulah diakónusok. Az ünnepi liturgián – annak ellenére, hogy ez munkanap volt – több tucat hívő vett részt, akik eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek püspökükkel, illetve a Budapesten és vidéki városainkban szolgáló lelkipásztorokkal. 

A Kisbemenet során Márk érsek atya kitüntette azokat a papokat, akik sokéves pályájuk során önzetlenül, odaadóan szolgálták Isten egyházát és vezették a rájuk bízott lelki nyájat.

Az ünnep alkalmából ketten vehették át a főpásztor kezéből az Őszentsége Kirill pátriárka által adományozott kitüntetéseket – Magyar István atya, aki díszes (ékköves) mellkeresztet, és Nyikolaj Kim atya, aki epigonátiont kapott.

Márk érsek atya prédikációjában a feltámadásnak az örök élet felé mutató, legmélyebb jelentőségéről beszélt, és arról a minden mulandó földi örömet sokszorosan felülmúló húsvéti örömről, ami átjárja a keresztények lelkét ezekben a szent napokban. Meleg szavakkal köszöntötte István és Nyikolaj atyát, és szólt arról az atyai bizalomról és szeretetről, amivel Kirill pátriárka viszonyul hozzájuk.

Főpásztorunk szavaira válaszul Magyar István protoierej megköszönte a kitüntetést és a papság és a hívő nép nevében áldott, kegyelemteli Húsvétot kívánt Márk érseknek. Ugyancsak köszöntötte őt Szent Márk apostol és evangélista másnapi, Julián-naptár szerinti ünnepe alkalmából, aki az érsek atya védőszentje.

A Nagyboldogasszony székesegyház hívő közössége nevében Mezei Klára Paraszkéva testvérünk gratulált István atyának a kitüntetéshez.

Isten éltesse mindkettőjüket sok esztendőn át!

Fényes Hét keddje:

 

Vélemény, hozzászólás?