A gyöngyösi Szent Miklós templom felszentelésének 200-ik évfordulója

felszentelésének11811 óta áll a Vachott Sándor utca egyik házának udvarában a Szent Miklós ortodox templom. Az abban az időben még jelentős lélekszámú arnót közösség emelte azt, akik azután szép lassan eltűntek a városból. A templom viszont megmaradt, s jelenleg ismét élő gyülekezet van Gyöngyösön. Legutóbb a templom építésének 200. évfordulóját ünnepelték Feodor munkácsi és ungvári ortodox érsek jelenlétében. 

Az első liturgiát 1811 szeptemberében mutatták be e falak között. És bár az elmúlt két évszázadban többször volt olyan időszak, amikor gyakorlatilag kihalt az egyházközség, 1999-ben egy újabb csendes újjáéledés vette kezdetét. Ennek jele, hogy az utóbbi évtizedben havonta egyszer Szent Liturgiát tartanak a templomban. Most, az évforduló alkalmából Feodor munkácsi és ungvári érsek látogatott el a közösséghez, s mutatott be főpapi szent liturgiát.

A közösség nagyon kicsiny, de összetartja a szeretet érzése, mely az evangéliumi parancsból fakad. A mai napon testvérem és szolgálattársam, Márk érsek atya áldásával főpapi szent liturgiára kerül sor, melynek során imádkozunk e csodálatos ország egész népéért, mivel Magyarország számunkra sokat jelent és drága a szívünknek. Imádkozunk minden itt élő keresztény hívőért, a közösség tagjaiért és az egész város békéjéért – mondta el Feodor érsek arra a kérdésre, hogyan ünnepli meg az ortodox egyház a jubileumot. A Szent Miklós ortodox templom közösségének újjászületésében nagy szerepet játszottak a Gyöngyösön és környékén megtelepedett orosz és ukrán ajkú családok. Az érseki látogatás mégsem csak nekik szólt, hanem magának a 200 éves közösségnek. Létszámuk jelenleg ugyan alig haladja meg a 20 főt, úgy tűnik mégis van jövőjük. Ennek az egyházközségnek mindenképpen szüksége van a támogatásunkra, anyagira és lelkire egyaránt – mondta el az érsek. Miközben imádsággal erősítjük ennek a közösségnek a létét, fennmaradását, mi a munkácsi egyházmegyében azon gondolkodunk, hogy ezt a missziót újabb elemekkel gazdagítsuk. Szeretnénk találni egy olyan alkalomat, amikor 2-3 autóbusznyi zarándokkal együtt eljönnénk, itt imádkoznának, és megismerkednénk a templom közösségével , ezzel is erősítve az itteni közösségben azt az érzést, hogy nincsenek magukra hagyatva, hogy mellettük vagyunk. Az ünnepre hamarosan ünnep következik a templomban. December 9-én ugyanis Csodatévő Szent Miklós myrai püspöknek, a templo
m névadójának tiszteletére tartanak liturgiát.

2011. 11. 17.

Forrás: http://www.gyongyostv.hu/cikkoldal.php?view=5775#view

felszentelésének

Vélemény, hozzászólás?